In ultimul timp, culturile superintensive de tomate castiga tot mai mult interes, mai ales ca urmare a construirii de sere noi, moderne cu posibilitati de control si dirijare a factorilor de vegetatie. Se apreciaza ca potentialul de productie, în astfel de sere, la o cultura prelungita de tomate (11 luni) ajunge la cca 62-65 kg/mp.
Din punct de vedere constructiv, spatiile moderne de productie sunt acoperite cu sticla sau folie de polietilena, avand înaltimea la coama de cca. 6-6,5 m, cu dotari care permit controlul conditiilor climaterice, fertilizarea computerizata, practicarea sistemelor de cultura fara sol etc.
Un alt element, deloc de neglijat in realizarea acestor producţii, il reprezinta gradul de iluminare la nivelul plantelor sau echivalentul acestuia în energie, care a fost estimat ca fiind optim la cca 1500 Jouli/cm?.
Optimizarea programelor de udare si fertilizare poate fi realizata computerizat pe baza acestui parametru, la fel si regimul termic, care trebuie corelat permanent cu lumina. In conditiile in care costurile cu energia termica in perioada rece sunt decisive în stabilirea pretului de productie este foarte important sa recurgem la toate masurile care pot contribuii la reducerea acestora.
Cu putina lumina
In perioadele cu lumina insuficienta exista deja solutia aplicarii unor tratamente foliare sau prin apa de udare cu un produs care are la baza acidul 5-aminolevulinic (Pentakeep) care determina cresterea continutului de clorofila din frunze dar si o rezistenta mai mare a plantelor la frig si o toleranta, de asemenea, mai mare la sarurile din substrat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu