marți, 3 martie 2015

Despre componenta chimica a Tomatelor și beneficiile pentru sănătate în urma consumului de Roșii.

Starea de sanatate a populatiei este conditionata de o hrana echilibrata in care tomatele ocupa un loc aparte. Ele sunt o sursă de vitamine, saruri minerale usor asimilabile, cu influenta directa asupra metabolismului si a proceselor de digestie a alimentelor. Consumul redus sau lipsa legumelor în sezonul rece (noiembrie-mai) dezichilibrează nutritia si implicit organismul uman, care este nevoit să se alimenteze numai cu produse bogate in proteine de origine animala, grasimi si clucide din paine. De aceea cercetarile intreprinse demonstreaza ca tomatele fortate (in sere incalzite) pot contribui substantial la eliminarea deficientelor aratate mai sus. In mod cert tomatele nu trebuie sa lipseasca de pe masa in timpul iernii.
Fata de un consum de legume de sera, pe cap de locuitor de 15 kg in Olanda, in tara noastra consumul a scazut după 1989 de la 2,3 kg, in perioada de iarna, la 0,2 kg in anul 2002. Binenteles ca in cadrul legumelor de iarna cel mai mare procent il au tomatele si castravetii. Daca ne gandim ca in viitor, consumul de legume de sera va creste de cateva ori, investitia intr-o sera, pentru cultivarea tomatelor si complementar a altor legume, este foarte rentabila.
O parte din cantitatea de tomate care se vor produce in sera se poate comercializa la export la preturi foarte bune respectiv 350-550 de euro/tona de tomate.
Din cele prezentate rezulta ca terenul arabil din ferma legumicola va putea fi exploatata cel mai bine prin infiintarea de sera dotata cu instalitii de irigare prin picurare, climatizare si incalzire performante. astfel se poate obtine doua cicluri de tomate intr-un an. Eficienta exploatatiei agricole va creste datorita utilizarii tehnologiilor si utilajelor performante. Insasi reducerea pierderilor, care este un alt deziderat al proiectului de investitii, are ca efect direct cresterea eficientei.
In conditiile in care caracterul limitat al resurselor este tot mai accentuat se impune o rationalizare a pierderilor de orice natura. In acest sens se vor adapta un sistem si instalatii ieftine pentru incalzirea serelor, ceea ce ar reduce costurile cu agentul termic.
Se vor folosii serele pentru productia extratimpurie utilizind agro-energia si i primul rand energia solara. Se vor folosii marketingul pe piata interna si externa si se va putea relua exportul cu legume de calitate in sezomul rece al anului.
Diversificarea productiei ofera o mai mare stabilitate societatiii comerciale, fara de care nu si-ar putea pastra pozitia pe piata si nu si-ar largi volumul de activitate.
Tomatele reprezinta una dintre cele mai importante specii legumicole din tara noastra. Acest lucru se datoreaza faptului ca pot fi consumate in numeroase moduri: in stare proaspata, ca salata simpla sau amestecata cu alte legume, ca preparate in ciorbe, sosuri, ghivece, rosii umplute etc, prelucrate industrial sub forma de pasta, bulion, conserve, sucuri simple sau picante etc.
Tomatele cultivate in sere au nevoie de multa atentie in cea ce priveste regimul de irigare. Tomatele au o valoare alimentară ridicata datoria continutului fructelor in carotem, in vitamine (B1, B2, B6, C, K), in saruri (fier, magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, fluor), in zaharuri, aminioacizi şi acizi organici.
Din productia rezultata pe un hectar se pot obtine 2660 kg substanta uscata totală, 1384 kg zaharuri, 1444 kg proteina bruta, 228 kg substante minerale si 10 kg acid ascorbic. Din cauza excesului de baze, tomatele actioneaza fiziologic alcalinizant, fapt favorabil pentru organismul uman.
Productiile medii/ha, in conditii de sera, sunt de 446,6 t/ha în Olanda, 333,3 t/ha în Belgia, 275,1 t/ha în Finlanda, 150,5 t/ha în Germania.
Conform bugetelor de venituri si cheltuieli, se estimeaza venituri la tomate in felul urmator, pe o suprafaţă de 0,2 ha;
· producţia medie vândută de 40000 kg;
· venituri nete de 100 000 lei;
· si cel puţin 70% din intreaga productie obtinuta valorificata prin contractului de vanzare-cumpărare;
In estimarea veniturilor din exploatare s-a avut in vedere scenariul in care productia va fi comercializata prin grupurile de producatori. Astfel vom putea previziona si o crestere a veniturilor cu pana in 5%. Pe masura ce va creşte volumul de activitate vor creste proportional si veniturile degajand un excedent de exploatare superior.
Tot in cadrul veniturilor se pot mentiona platile directe si complemetare precum si sprijinul national pentru stimularea productiei de tomate de sera.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu