Culturile forţate şi protejate de legume au luat o mare extindere pe plan mondial. Şi în ţara noastră au fost preocupări susţinute pentru dezvoltarea acestui sector.
Prin culturile forţate se obţin producţii de legume proaspete şi în extrasezon, necesitatea consumului de legume în sezonul rece fiind evidentă datorită valorii alimentare a acestora şi mai ales a conţinutului ridicat în vitamine şi săruri minerale.
Prin cultura forţată a legumelor (în sere) se obţin producţii foarte mari la unitatea de suprafaţă, producţii ce depăşesc 150 t/ha la tomate, 250 t/ha la castraveţi, 40-60 t/ha la ardei şi vinete etc. Desigur că pe plan mondial, prin metode speciale, s-a ajuns la producţii de 700-800 t/ha la castraveţi, 500-600 t/ha la tomate, 300 t/ha la vinete şi 250 t/ha la ardei.
Prin valorificarea legumelor obţinute în sere se realizează mari venituri la unitatea de suprafaţă, inclusiv în valută, dacă se face export cu asemenea produse.
De asemenea, prin cultura legumelor în sere se asigură o folosire permanentă a forţei de muncă, acesta fiind un sector cu „foc continuu“, fără pauze tehnologice în cursul anului.
Cultura legumelor în solarii prezintă numeroase avantaje. În felul acesta se pot obţine producţii mai timpurii cu 3-5 săptămâni faţă de cultura de câmp, mai ales la speciile pretenţioase faţă de temperatură, cum sunt: tomatele, ardeii, vinetele, pepenii galbeni, fasolea etc.
Culturile sunt ferite de intemperii, obţinerea producţiei fiind mult mai sigură.
Prin cultura legumelor în solarii se obţin producţii mai ridicate decât în câmp: 50-80 t/ha la tomate, 40 t/ha la ardei şi vinete, 70-80 t/ha la castraveţi, 10-15 t/ha la fasolea verde etc.
Cultura legumelor în solarii permite o eşalonare mai bună a producţiei pe o perioadă mai mare de timp. Solariile, ca şi serele, permit o folosire intensivă a suprafeţelor de teren prin culturi succesive şi asociate.
Cultura legumelor în solarii se practică atât toamna, cât şi primăvara. Toamna, în mod obişnuit, se cultivă salată, spanac, ceapă verde, usturoi pentru stufat, iar primăvara se continuă cu specii termofile (iubitoare de căldură), cum sunt tomatele, ardeii, vinetele şi castraveţii.
De o importanţă deosebită pentru fermieri este şi faptul că prin cultura legumelor în solarii se pot obţine importante venituri la unitatea de suprafaţă.
Printr-o exploatare raţională, folia de polietilenă poate fi folosită şi timp de 2 ani, situaţie în care cheltuielile se reduc în mod considerabil. Ba mai mult, în ultimul timp au apărut folii de material plastic care rezistă timp de 5-7 ani. Cheltuielile cu reamenajarea solarului nu se fac în fiecare an.
Pentru mulţi cultivatori amatori de legume în sere şi solarii se asigură consumul propriu, se pot crea disponibilităţi pentru valorificare pe piaţă, dar această activitate are şi un efect deconectant, recreativ, fiind generatoare de multiple satisfacţii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu