joi, 26 februarie 2015

Cheltuielile necesare pentru construcția Serelor de creștere a legumelor în Moldova.

Înainte de a vă investi banii în sere sau solarii pentru cultivarea legumelor trebuie să vă spunem că există și riscuri într-o astfel de afacere. În afară de cele obișnuite ale oricărei afaceri în acest caz anii agricoli extrem de buni pot fi ani de coșmar pentru cei care cultivă legume în arii protejate. Asta deoarece concurenții lor, cei care se ocupă de legumicultura în câmp, ies destul de rapid cu produsele pe piață și vând produsele extreme de ieftin.

Solarii de legume
Pentru început vom prezenta o mini-analiză a prețurilor pentru construcția de solarii. Acestea sunt mai ieftine decât serele, iar pentru cei care acum se lansează într-o astfel de afacere este probabil o variantă bună de pornire.
Analizând ofertele am rămas surprinși văzând varietatea de prețuri. Prețurile solariilor variază de la un producător la altul și la fiecare producător poți găsi mai multe oferte al căror preț variază în funcție de tipul materialelor folosite.
Dacă ne referim strict la construcția solariilor am constatat că prețurile variază extrem de mult, de la 4,5euro/mp la 15 euro/mp., în funcție de tipul și calitatea foliei și de tipul structurii metalice. Am găsit și oferte mai scumpe, care au la bază materiale de un înalt standard calitativ, dar la care de obicei cei aflați la început de drum nu apelează din cauza resurselor financiare limitate existente la demararea afacerii. Când vezi această paletă mare de prețuri prima reacție este să te gândești că ai putea construi un solar de o calitate acceptabilă la un preț mediu de 9,75 Euro/mp. Totuși noi v-am recomanda să nu mergeți chiar atât de “jos” și să optați măcar pentru un solar cu două rânduri de folie al cărui preț pleacă de la 13,5 Euro/mp.
Așa că, dacă vă gândiţi să cultivați aproximativ 1.000 mp cu legume ar trebui să construiți cel puțin 3 solarii de 8 x 50 m care în principiu vă vor costa 21.600 Euro (minim).
Pasul următor ar fi să dotați solariile cu echipamente necesare irigării. Va trebui să faceți racordul la o sursă de apă, să achiziționati un grup de pompare și un sistem de irigații prin aspersie sau prin picurare. În cazul fericit (dacă racordarea la sursa de apă nu presupune lucrări deosebite) pentru toate acestea veți mai cheltui aproximativ 1.000 Euro.
Dacă faceți solarii de 50 m lungime ar fi recomandat să achizitionați și un sistem de ventilare laterală pe toată lungimea solarului (pe o parte sau pe ambele). Dacă veți opta pentru aerisiri manuale roluite (varianta cea mai ieftină) pentru cele 3 solarii veți plăti aproximativ 4.800 Euro.
Astfel pentru construcția și dotarea a 3 solarii a câte 400 mp veți ajunge la un cost minim de 27.400 Euro (poate că veți găsi oferte și mai ieftine, dar mare atenţie, nu cumva să vă păcăliți!).
Ca să porniți afacerea vă mai trebuie materii prime (aproximativ 500 lei la 100 mp),  un mijloc de transport (ex Dacia Dokker Van – 8.900 Euro), o casă de marcat, un calculator și alte materiale consumabile.
Recapitulație:
- construcție și dotare solarii (1.000 mp): 27.400 Euro
- materii prime : 1.100 Euro
- mijloc de transport: 8.900 Euro
- alte cheltuieli: 1.000 Euro
Total investiții: 38.400 Euro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu