Controlul temperaturii
Acest aspect este foarte important in sera, atat pentru dezvoltarea vegetativa, cat a fructelor. Pentru a determina nivelul de caldura necesar, mai intai trebuie sa stiti temperaturile minime de care are nevoie fiecare cultura in parte, temperatura minima din exteriorul serei si suprafata serei. Vantul si asezarea serei influenteaza pierderea de caldura.
Acest aspect este foarte important in sera, atat pentru dezvoltarea vegetativa, cat a fructelor. Pentru a determina nivelul de caldura necesar, mai intai trebuie sa stiti temperaturile minime de care are nevoie fiecare cultura in parte, temperatura minima din exteriorul serei si suprafata serei. Vantul si asezarea serei influenteaza pierderea de caldura.
Si racirea este la fel de importanta. Racirea prin evaporare este o metoda eficienta si economica de a scadea temperatura din sera. O ventilatie corespunzatoare este importanta nu numai pentru controlul temperaturii cat si pentru inlocuirea cantitatii de dioxid de carbon si controlul umiditatii. O umiditate peste 90% duce la aparitia unor boli la plante. Cel mai des sunt folosite ventilatoare pe acoperis pentru serele din panouri de plastic si cele laterale pentru ventilatie si racire. Ventilatoarele trebuie instalate cat mai sus posibil pe perete. Primavara tarziu sau vara devreme este posibil sa fie nevoie sa umbriti sera, daca temperaturile urca prea mult.
Incalzirea, racirea si ventilatia trebuie sa fie asigurate de sisteme automate pentru a asigura conditiile perfecte si pentru a usura munca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu