vineri, 27 februarie 2015

Afacere cu cultivarea legumelor în seră, creșterea plantelor în solare.

Multi orăseni care au mostenit o mică proprietate la tară, sătui de nebunia din marile orase se gandesc să se retragă in zona rurală si să se apuce de o mică afacere, iar una dintre primele idei care ii vine in minte oricarui orăsan este să isi facă cateva solarii in care să cultive legume. Teoretic ideea nu este rea deoarece cei ce locuiesc la oras sunt nevoiti o bună parte din an să cumpere legume de import din supermarketuri la preturi imense. Incepand de la jumătatea lunii septembrie si pană aproape de finalul lunii mai rosiile din marile lanturi comerciale depăsesc 5,5 lei/kg iar ardeii ajung la 10 lei/kg sau chiar mai mult. Asa că, de ce să nu iti faci cateva solarii la tară in care să cultivi legume, pe care să le vinzi apoi celor de la oras la preturi mult mai rezonabile decat supermarket-urile? Ideea pare si mai atractivă dacă te gandesti că este o afacere care se poate face pe suprafete mici.
In mod evident constructia unui solar este cea mai atractivă idee datorită costului redus. Solariile tip tunel acoperite cu folie, sunt cele mai răspandite constructii pentru cresterea legumelor in spatii protejate din lume.
Solarul poate fi o constructie extrem de simplă, formată dintr-o structură metalică acoperită cu folie. Se obtine astfel un spatiu protejat, care chiar dacă nu are un sistem de incălzire poate asigura o timpurietate a productiei de pană la 5 săptămani. In cazul in care solarul este dotat si cu un sistem de incălzire se poate incepe plantarea semintelor in ianuarie pentru a avea deja la 1 aprilie răsadurile (care ulterior vor fi mutate in mai multe solarii de productie).
Dacă optezi pentru materiale ieftine pornirea unei astfel de afaceri nu este prea costisitoare. Constructia unui solar te costă aproximativ 6.000 de lei iar semintele, ingrăsămintele si alte materiale aproximativ 500 lei / solar. Cu o investitie de numai 19.500 lei (aprox. 4.400 Euro) poti construi 3 solarii a cate 100 mp., iar dacă ai si o masină cu care să transporti marfa (ex: Dacia Logan MCV) poti porni rapid o mica afacere.
Pană aici totul e simplu, dar pentru a transforma aceasta mică afacere intr-o afacere profitabilă e destul de greu. Sunt cateva probleme pe care dacă nu le rezolvi corect in mod garantat mica ta afacere se va transforma in “muncă patriotică”.
Prima problemă pe care trebuie să o rezolvi este alegerea produselor pe care le vei cultiva.Trebuie să alegi intre culturile de zarzavat, salate, bulboase si rădăcinoase. Alegerea pare simplă: cultivi salată, ridichi, rosii si castraveti, că doar asta face toată lumea ! Dacă vei face exact ce face toată lumea s-ar putea să nu iesi in castig deoarece atunci cand va sosi momentul vanzării va trebui să concurezi la pret cu ceilalti. Dacă te orientezi către alte culturi pentru care cererea nu este foarte mare dar pentru care teoretic ai putea obtine preturi mari risti să rămai cu marfa nevandută. Ecuatia nu este simplă si pentru a avea sansa de a obtine profit trebuie să faci in prealabil niste mici cercetări pentru a afla ce se caută, ce cultivă altii si care este profitabilitatea pentru fiecare tip de cultură.
Un alt aspect de care trebuie să tii cont este si acela că nu poti să cultivi intr-un solar toate tipurile de legume. Trebuie să tii cont de cerintele de temperatură, umiditate si aer pe care le are fiecare tip de cultură si nu trebuie să uiti nici de faptul că nu poti intercala plantele oricum deoarece poate apare efectul de umbrire care conduce la compromiterea unor culturi.
Uneori succesul este dat de intuitie si noroc, fiindcă in anumite cazuri informatiile culese si analizele pe care le faci nu te ajută cu nimic.
A doua problemă, poate mai importantă decat prima, este desfacerea. Teoretic ai următoarele optiuni:
– vanzarea en-gos: către centrele de colectare legume-fructe sau magazinele si aprozarele de cartier;
– vanzarea en-detail: vanzarea in pietele agroalimentare din orase, vanzarea “pe marginea drumului”, sau vanzarea cu amănuntul la domiciliul clientilor.
In mod evident dacă vrei să obtii bani de pe urma unei astfel de mini-afaceri va trebui să te concentrezi pe vanzarea en-detail deoarece in caz contrar va trebui să iti vinzi marfa la preturi similare cu cele ale producătorilor care au culturi pe mai multe mii de mp., iar tu care ai doar 3 solarii de cate 100 mp dacă vinzi la pretul celorlalti in mod sigur iesi in pierdere.
In acest caz apare o nouă problemă: dacă tu stai in solarii si lucrezi toată ziua cine va vinde marfa? Solutia este ca un membru al familiei să se ocupe de vanzări dar asta numai dacă ai pe cineva in familie care stie să vandă. Altfel persoana va sta la tarabă in piată degeaba sau va umbla din usă in usă fără a avea si vanzări.
Nu mai este nici un secret că in acest gen de afaceri castigă doar cei care stiu cu adevărat cum să isi vandă marfa. Dacă nu te pricepi la vanzări si nu ai pe nimeni in familie care să fie bun la asa ceva ai putea angaja pe cineva priceput, dar atunci cand vorbim de afaceri atat de mici e greu de presupus ca din castigurile obtinute să poti plăti un bun vanzător.
A treia problemă – să ai cunostintele necesare pentru obtinerea unor productii bune. Este problema care poate fi rezolvată cel mai simplu deoarece există numeroase cărti de specialitate, există numeroase cursuri la care poti participa pentru a invăta cum să cultivi legumele in sere si la nevoie poti apela la specialisti care să te indrume. Pe langă toate astea mai există si internetul :)
Intrebarea care se pune este dacă obtii si profituri după ce ai rezolvat toate aspectele delicate ale unei astfel de afaceri. Răspunsul este simplu: depinde de costurile cu care vei opera.
Daca vinzi legumele en-detail, intr-un an obisnuit, din cultura legumelor pe 300 mp de solarii ai putea obtine fară probleme venituri de cca. 25.000 – 30.000 lei. Problema e de costuri: cat te costă transportul pentru a iti vinde produsele, cat te costă taraba in piată si cat costă munca ta si a celorlalti membrii ai familiei implicati in afacere ? De exemplu, dacă calculezi ca in afacere sunt implicate 2 persoane din familie si că fiecare ar trebui plătit cu un salar net de 1.000 lei/luna asta te conduce la o cheltuială de 24.000 lei/an. Dacă vrei să ai o asigurare medicală si pensie asta insemnă să iti faci contract de muncă, ceea ce va conduce la plăti suplimentare de aproximativ 22.000 lei/an (impozit pe salar, CAS si CASS).  Cu alte cuvinte: la final de an daca te angajezi cu contract de munca in propria firma vei avea pierderi.
Ce ai putea face pentru a obtine un profit rezonabil ?a.) să te multumesti cu un salar lunar mult mai mic
sau
b)  să cultivi legume pe o suprafată mai mare, dar in acest caz va creste si valoarea investitiilor. In prezent cele mai ieftine oferte pentru solarii de 500 metri complet echipate cu sisteme irigatii sunt de 35.000 lei iar pentru solarii cu o suprafata utila de 1.000 mp. poti gasi firme care ti le realizeaza din materiale de calitate buna la 107.000 lei.

sursa; https://ruralonline.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu