Protejarea legumelor in camp, cu ajutorul maselor plastice, este o metoda accesibila, care permite obtinerea legumelor timpurii sau prelungirea vegetatiei la legumele de toamna.
Conditiile de microclimat, care se realizeaza in adaposturi, creeaza posibilitatea efectuarii in cursul unui an, pe aceeasi suprafata, a 2-3 culturi.
Lucrarile solului si pregatirea adaposturilor
In vederea plantarii se acorda o atentie deosebita lucrarilor solului si pregatirii adaposturilor. Lucrarile solului si pregatirea solariilor constau din lucrari executate toamna si lucrari executate primavara.
Lucrarile executate toamna.
Principalele lucrari se refera la pregatirea solului si asigurarea scheletului de sustinere.
Lucrari executate primavara.
Primavara timpuriu, indiferent daca solul este sau nu ocupat cu verdeturi, se procedeaza la evacuarea apei din zonele unde aceasta stagneaza.
In cazul in care solariile sunt ocupate cu verdeturi se efectueaza urmatoarele lucrari:
- graparea terenului imediat;
- dezinfectia spatiului de productie;
- dezinfectia solului înainte de plantare (cu 10-15 zile);
- fertilizarea cu 250-300 kg/ha azotat de amoniu;
- erbicidarea cu 8-10 zile inainte de plantare;
- montarea foliei de polietilena cu circa 8-10 zile inainte de plantare;
- mobilizarea solului cu freza, la adancimea de 15-18 cm;
- modelarea solului se face in straturi inaltate;
Succesiunea culturilor si folosirea intensiva a terenului
Perioada de folosire a solarilor in timpul anului este determinata de conditiile naturale ale zonei si localitatii respective si de modul de cultura practicat. Pentru exploatarea rationala si eficientă a solariilor, in acestea se practica sistemul de culturi intensive, pe langa cultura de baza cultivandu-se una doua culturi succesive si asociate.
Dirijarea factorilor de mediu in perioada de cultivare în solarii
Sporurile de productie realizate in culturile protejate cu mase plastice, fata de cultura neprotejata, se obtin pe seama conditiilor de microclimat favorabile realizate in adaposturile cu mase plastice. Dirijarea conditiilor din interiorul adaposturilor cu mase plastice se face in corelatie cu starea timpului si cu pretentiile speciei legumicole cultivate.
Temperatura este principalul factor de mediu care contribuie la obtinerea unor sporuri de productie timpurie la culturile protejate cu mase plastice.
Umiditatea relativa a aerului in solarii este mai ridicata decat in atmosfera si in serele acoperite cu sticla. Pentru materialele plastice suple (polietilena si policlorura de vinil) este specifica formarea condensului pe suprafata interioara a peliculelor care acopera solarul. Formarea condensului si caderea lui pe plante favorizeaza dezvoltarea bolilor criptogamice la culturile de tomate, ardei si vinete.
Lucrarile de intretinere a culturilor legumicole din solarii
Pentru asigurarea tuturor conditiilor optime necesare cresterii si dezvoltarii plantelor cultivate in solarii, este necesar sa se efectueze urmatoarele lucrari:
- verificarea zilnica a starii de prindere a rasadurilor;
- afanarea solului prin prasile repetate;
- irigarea in conformitate cu cerintele speciilor pentru apa;
- fertilizarea faziala prin aplicarea de ingrasminte complexe;
- combaterea bolilor si a daunatorilor prin tratamente la interval de 8-10 zile;
- carnitul plantelor in scopul grabirii fructificarii si obtinerii unor productii de calitate;
- palisarea si conducerea plantelor, in cazul castravetilor si tomatelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu